Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2012 10:13 - Да Потърсим Нашите Енергийни Паспорти И Сертификати
Автор: enen Категория: Бизнес   
Прочетен: 1992 Коментари: 0 Гласове:
0



В Народното събрание е Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност. Той предвижда текст, съгласно който всички лица придобили имоти ново строителство и неполучили сертификат за енергийни характеристики към момента на сделката, сега трябва сами да заплатят за това.
Текста е с много силно влияние върху финансите на семействата и фирмите, защото при сертифицирането може да... се окаже, че имате предписани енергоспестяващи мерки поради некачественото строителство. Тези мерки вие трява да изпълните в рамките на три години с ваши средства. Ако не ги изпълните има предвидени глоби.

При сегашните нормативи:

Преди въвеждането на сградите в експлоатация е необходимо да бъде направена оценка за съответствието на проекта с изискванията за енергийна ефективност. Въз основа на тази оценка се издава и енергиен паспорт на сградата - от строителния надзор!!!! Обикновено това са документи правени въз основа на първоначалните проекти, като не е отчитана промяната в проектите или са невярно направени само и само да ги има за приемателната комисия.

Въпреки разпоредбите на Закона за енергийната ефективност почти при нито една сделка енергиен паспорт или сертификат не се предоставя от собственик/инвеститор на нов собственик или наемател. Имаше писмо от Министъра на правосъдието преди няколко години, че тази разпоредба е императивна и нотариусите трябва да съставят констативен протокол за това дали го има този документ или не. Но нотариусите не го павят а новите собственици/наематели не го изискват.

Сега действащия Закон за енергийната ефективност чл.20-21 предвижда в рамките на 3-6 години от въвеждане на сградите в експлоатация, този ангажимент да се изпълни от първоначалния Инвеститор-Възложител по ЗУТ, който след енерийно обследване получава сертификат за енергийни характеристики и го предоставя на настоящите собственици.

Търсете Инвеститора-Възложителя по ЗУТ спешно, вашите адвокати да им пишат и да се настоява да изпълнят ангажиментите си, ако не са ги изпълнили а са минали повече от шест години от въвежданито на сградите в експлоатация.
99% от гражданите подценяват Закона за енергийната ефективност, но наистина само чрез истински и вярно направения енергиен одит и оценка на съответствието на инвестиционните проекти може да се разбере истината за "качественото строителство".

Прегледайте си документите и проектите! Бързайте да си получите енергийните паспорти, ако няма изтекли шест години от въвеждането в експлоатация. Настоявайте с всички позволени средства и следи за кореспонденция и протоколи да Ви го предоставят в т.ч. искате тези документи и чрез вашите посредници. Търсете надзорниците на обекта. Трябва да сте сигурни, че закупеното от вас е в нормите за енергийни характеристики.

Сделките сключени на зелено също са придружени от енергиен паспорт и оценка за съответствието за енергийна ефективност. Следете всички сертификати от етикетите на влаганите материали. Обръщайте се за консултация към експертите от фирмите за енергийно обследване вписани в регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ако желаете коментирайте и на тази страница.

Всички можем да си помогнем и да си организираме защитата срещу тези, които са ни спестили документите за енергийна ефективност. Да потърсим и тези, които са подписали документите за въвеждане в експлоатация на сградите.
Ние администраторите на страницата сме готови да отговаряме на въпросите ви.
В тази страница можем да пишем кои инвеститори са предоставяли тези документи и кои ги издирваме да ни ги дадат!
В цяла Европа документите за енергийна ефективност са доказателство за качеството на имотите, информацията в сертификатите колко енергия ше харчим е важна за стойността на имота, а ние кога ще си търсим интересите?
Искайте от брокерите тази информация. В новите текстове на Закона за енергийната ефективност ще се приеме текст в съответствие с Директивата за енергийните характеристики, който ще задължи собственици и брокери при обяваване за продажба или отдаване под наем на имот в сграда да публикува информацията от енергийния сертификат. Директивата трябваше да се изпълнява в България още от месец юли, така че вие си търсете информацията, ако за Нова година ще си подарявате офис или апартамент.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enen
Категория: Бизнес
Прочетен: 121174
Постинги: 32
Коментари: 9
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930