Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2011 15:30 - ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОДИТОРИ И ЕНЕРГИЙНОТО ОБСЛЕДВАНЕ
Автор: enen Категория: Бизнес   
Прочетен: 3262 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2011 07:20


Съгласно  чл.17 от новата  директива за енергийните характеристики на сградите - 2010/31/ЕС:  

 Държавите-членки гарантират, че  издаването на сертификати за енергийни характеристики на сгради и инспекциите на отоплителните и климатичните инсталации се осъществяват по независим начин от  квалифицирани и/или акредитирани експерти, които работят като самонаети лица или са наети на работа в публични органи или частни предприятия.

 

При акредитирането на експертите се отчита тяхната компетентност

Държавите-членки предоставят на разположение на обществеността информация относно обучението и акредитацията. Държавите-членки правят необходимото, за да предоставят на разположение на обществеността редовно актуализирани списъци на квалифицирани и/или акредитирани експерти или редовно актуализирани списъци на акредитирани дружества, които предлагат услугите на такива експерти

Съгласно чл.10 на Директивата за енергийните характеристики на сградите - 2002/91/ЕС : Държавите-членки гарантират, че сертифицирането на сгради, съставянето на придружаващите ги препоръки и проверките на котлите и климатичните инсталации се осъществяват по независим начин от  квалифицирани и/или акредитирани експерти, които работят като еднолични търговци или са наети на работа в публични или частни предприятия.

Съгласно чл.12 от Директивата за крайно потлебление на енергия - 2006/32/ЕС: Държавите-членки гарантират наличието на ефективни схеми за изготвяне на енергийни обследвания с високо качество, чиято цел е идентифицирането на потенциалните мерки за повишаване на енергийната ефективност и които се осъществяват независимо, като от тях могат да се възползват всички крайни потребители, включително и по-малките битови, търговски и малките и средни промишлени потребители.

 Освен това от избраените текстове става ясна позицията на държавите-членки / може би без България, която нарушава текстовете в нормативната си база и законодателството/, че изчисляването на енергийните характеристики на сградите трябва да се "... Се извършва от квалифицирани и / или акредитирани експерти, чиято независимост се гарантира въз основа на обективни критерии ".

"... [Това] ще допринесе за равни условия по отношение на положените усилия в държавите-членки за спестяване на енергия в сградния сектор и ще внесе прозрачност за бъдещите собственици или потребители по отношение на енергийните характеристики на пазара на Общността собственост ".
След прочетеното е ясно, че принципно е желателно, съгласно Директивите, да се подписват договори за услуги по Закона за енергийната ефективност - енергийно обследване, сертифициране, оценка на съответствието на проектите за енергийна ефективност,осъществяваи по независим начин от останалия инвестиционен процес - като проектанти, архитекти, строители, консултанти и тн...




Гласувай:
0




1. анонимен - Странно защо ли в главата ми оттеква ...
31.05.2011 18:51
Странно защо ли в главата ми оттеква Вутевото "они на мене ке ми казуват".
И се сещам за добрите нашенски практики в проектирането, строителството и надзора...и тяхната независимост, че и обективност!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: enen
Категория: Бизнес
Прочетен: 121201
Постинги: 32
Коментари: 9
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930