Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 08:58 - ФИРМА "ЕНА-ОПТИМА" Е ГОТОВА ДА ПОСРЕЩНЕ СЕРИОЗНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА ОБНОВЯВАНЕТО НА ЖИЛИЩАТА
Автор: enen Категория: Бизнес   
Прочетен: 4212 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.05.2011 09:01


Опита на фирма Ена-Оптима ЕООД за енергийното обследване на жилищни сгради е доказал, че това са най-тежките и специфични обследвания. Енергийните одитори ще са поставени в ситуация на уникалност на обследваните сгради и създаване на индивидуален подход към всяко жилище в частност. Това е в резултат от хаотичното предходно индивидуално "саниране" в апартаменти и офиси, за което често гражданите нямат никакви документи за произход и качество на материалите - изолация, системи, стъклопакети и т.н..
Съвета ни към гражданите е да си съберат максимално възможния пакет от документи преди започване на процеса на саниране и по-точно на техническо и енергийно обследване. Да потърсят телефони, бележки, договори, сертификати останали след ремонтните работи.
Много тежка е ситуацията за придобиване на документите на сградите от техническите служби на общините /ако са съхранени/. Трябва да се извърши проверка за категорията на съответната сграда,за да се направи справка с крайните срокове за изготвяне на техническите паспорти.

За цената на енергийното и техническото обследване се носят легенди, които не отговарят винаги на реалността. От опита ни в над 1000 сгради, които сме обследвали за енергийна ефективност, мога да споделя, че условно цената на енергийното обследване е около 1,00 лев-1,50 лева на кв.м РЗП / при много малки квадартури е възможна и индивидуална малко по-висока цена/, която се определя  според големината и сложността на сградата. От значение е дали в сградата има налични водогрейни котли и климатични инсталации, които отговарят на чл.27 и 28 от Закона за енергийната ефективност и подлежат на отделна задължителна проверка и съответно подготовка на отделен доклад. Последното води и до повишаване на цената с цената за проверката на тези системи.

Техническото обследване като цена също се определя в рамките между 1,00 лева до 3 лв на кв.м РЗП. Тази цена изключително зависи от състоянието на сградата, проблеми с конструкцията и, наличността на документация, година на построяване.
Има спекулативно ниски и високи цени, но ако собствениците се обръщат към фирми с доказан опит, няма да са застрашени от потенциални измами, които често се изразяват в некачествени обследвания, неверни заснимания, създаването на документи с невярно съдържание.

Изисквайте максимална информация от фирмите, между които ще избирате енергийни одитори и специалисти за техническото обследване. За нас като представители на фирма с необходимия опит определящо трябва да бъде: доказателство за наличие на персонал във фирмата; наличие на техническа обезпеченост; опит на персонала и .н..

Гражданите трябва да знаят, че извършващите обследванията лица е необходимо да влязат във всеки дом и общи части на сградата. Правят се интервюта с живущите и се заснимат апартаментите по реда на утвърдените методики.

Има изисквания за предоставяне на информация за енергопотреблението в сградите за три години назад от датата на започване на енергийното обследване: данни от електроразпределителното дружество по месеци - кв.ч. и в лева; данни от топлофикация - кв.ч. и в лева; данни от ВиК за блоковете с локално парно - кум.м. и лева.

За допълнителни въпроси 0888 692437 и ел. поща enaoptima@abv.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enen
Категория: Бизнес
Прочетен: 121184
Постинги: 32
Коментари: 9
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930