Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 18:07 - BTV повдига най-забранената тема в България - за енергийните сертификати и енергийните паспорти!
Автор: enen Категория: Бизнес   
Прочетен: 3432 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2011 21:59


Браво на репортерите на BTV, за втори път, днес 8 май 2011 год., повдигат темата - табу за енергийните паспорти и енергийните сертификати. Гражданите трябва да знаят правата си и да не изповядват сделки за недвижими имоти, ако не им бъдат предоставени енергиен паспорт или енергиен сертификат. Това се отнася и за сделки за отдаване под наем. Нотариусите много добре знаят законовото си задължение да изискват по време на сделките тези документи. Те са длъжни да изготвят протоколи, с които се установява наличието или липсата на тези документи, като копие от протоколите е желателно лицата изповядващи сделките да ги прибират в архива с документите по сделката. Нотариусите вече шеста година, упорито не спазват тези разпоредби, за разлика от колегите си в цяла Европа,  въпреки императивните текстове в двата Закона за енергийна ефективност, които бяха приети през 2005 и 2008 г.. За информация:
1. Сертификат за енергийна ефективност се издаваше на инвеститорите/собствениците до шест месеца от въвеждане в експлоатация на сградите в периода 2005-април 2008 година.
Този документ доказваше, че са изпълнени изискванията за енергийна ефективност на строежа по чл.169 ал.1 т.6 от ЗУТ. Много лица закупили имоти в сгради в този период трябва да знаят, че тези сертификати от 2005 година до 2007 година носеха на притежателите си преференция да са освободени от данък сгради до 10 години. В настоящия момент това е отменено и остана само преференцията за сгради въведени в експлоатация до 1 януари 2005 година и притежаващи сертификат за енергийна ефективност или заменилият го сертификат за енергийни характеристики с категория А или Б.

2. Сертификат за енергийни характеристики - съгласно Закона за енергийната ефективност, този сертификат се издава на първоначалния Възложител на обекта по ЗУТ. Задължение да се сдобие с него има същия Възложител в срок от 3-6 години от датата на въвеждането на сградата в експлоатация. Преди третата година за съответствието на обекта с изискванията за енергийна ефективност се предоставя енергиен паспорт. Поради изискването, първоначалния инвеститор на обекта да се сдобие със сертификата за енергийна ефективност, собствениците е наложително да следят за това кога се навършва третата година и следващите и да започнат да изискват от инвеститора тези документи! Редно е гражданите да знаят, че енергийния сертификат се издава от вписани в регистъра на Агенцията за енергина ефективност фирми, които трябва да са независими спрямо останалите участници в инвестиционния процес. Първото, което тези фирми по закон трябва да направят е да проверят начина и верността на съставянето на енергийния паспорт. При установяване на разлики над 5-10% от строностите на енергийните характеристики, трябва да сезират Агенцията за енергийна ефективност......

3. Енергиен паспорт- издава се от строителния надзор на обекта и се предоставя от инвеститорите на всички лица закупили имоти или наели имоти в съответната сграда по силата на Закона за енергийната ефективност.

Тъй като в Европа си има законодатели, които правят нещата опростени, ясни и задържителни, там законите се спазват и има контрол. В Европа нито един нотариус не може да си позволи да изповяда сделка без тези документи и да наруши закона. Както и  гражданите също.... Но там има един документ и няма грижа на чиновниците да защитават лошото строителство и ремонти.

Липсата на горните документи е сериозен повод всеки да се замисли: Защо не ми ги дадоха, като ми влизат в цената?! От тях зависи аз да знам в какво живея, какво съм си купил, какво съм наел.... А какво да кажем за стотиците семейства, които изтеглиха заеми от банки да се "санират" и се озоваха с некачествена дограма и изолация. А и нямат дирите на хората, които са им я поставили. Нямят сертификати, нямат договори, нямат фактури. При започване на повсеместното саниране на сградния фонд, тези граждани няма как да докажат кой е работил по ремонта в блока им и кой да търсят енергийните одитори, за да си преработи изолацията или да си смени лошата дограма.

Голям проблем имат наемателите в МОЛ или други лъскави сгради. Те имат право да притежават копие от сертификата или паспорта за енергийна ефективност. Чрез него ще получат информация колко енергия трябва да консумират нормативно в сградата и да направят сравнение, колко наистина разходват. Това е добър повод за преговори с наемодателите за намаляване на наема в сграда, която има по-голям разход на енергия, а е представена за качествена и нормативно изпълнена!

Граждани, отстоявайте правата си и изисквайте !

За повече информация на мейл: aves_eo@abv.bg
 



Гласувай:
0




1. анонимен - енергийни паспорти
01.06.2011 17:34
защо и как банките кредитираха покупка на сгради, без необходимите документи за енергийно (не)съответствие?
цитирай
2. enen - BTV повдига най-забранената тема в България - за енергийните сертификати и енергийните паспорти!
01.06.2011 17:57
Много сте прав не трябваше да се изповядват сделки, да се отпускат кредити за енергийна ефективност, да се отпускат пари от оперативните програми без енергийни обследвания, сертификати или оценки за съответствието направени по съотния ред. Но заради това безхаберие вкараха в приключение гражданите и понякога инвеститорите, които са слушали консултантите си, но са били склонни да изпълнят Закона за енергийната ефективност, ако са го познавали! За съжаление особено тези купувачи на жилища, построени след 1 януари 2005 година и инвеститорите трябва отново да се срещнат. Инвеститорите съгласно Закона за енергийна ефективност между 3-тата и 6-тата година от въвеждането на обекта в експлоатация, трябва да заплатят и поръчат на вписани в Агенцията за енергийна ефективност фирми да извършат енергийно обследване и сертифициране на сградата. Инвеститорите не знаят отново какво са задължени да направят, а новите собственици не си търсят правата и документите. Но за последните това е важно, тъй като имат също задължение да изпълняват поредица от задължения в тяхната сграда, а те без енергийния сертификат, паспорт и докладите към тях не могат да се ориентират какво точно е състоянието на обекта ...... Това е много важно за собствениците на бизнес сгради, хотели и др..., които са за обществено ползване, тъй като същите имат задължение по закон да правят отчети пред Агенцията за енергийната ефективност до 31 март всяка година....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: enen
Категория: Бизнес
Прочетен: 120641
Постинги: 32
Коментари: 9
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031