Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 07:55 - Бележки по обявените от ОПРР изисквания за кандидатстване, касаещи обновяването /санирането/ на сградния фонд
Автор: enen Категория: Бизнес   
Прочетен: 2251 Коментари: 0 Гласове:
0



СТАНОВИЩЕ


ОТ АСОЦИАЦИЯ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ ЕНЕРГИЙНИ СИСТЕМИ


ОТНОСНО:


BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради



1. На стр.10 от Изискванията за кандидатстване т.1.3 е написано: « По Приоритетна ос 1 (и по-конкретно операции 1.1 и 1.2) всички обновявания и реконструкции на сградите ще имат за цел подобряване на енергийната ефективност, в съответствие с Директива 2010/31/ЕС . Ще се взема предвид използването на възобновяеми енергийни източници, а в случаите когато се използва централно отопление – енергийната ефективност ще се разглежда и във връзка с топлоподаването. В обсега на предвидените дейности по-голямо внимание ще се обръща на икономията на енергия, енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници. Нещо повече, степента на икономия на енергия, енергийна ефикасност и използването на възобновяеми енергийни източници ще бъде важен критерий при избора на проекти.”



Във връзка с цитирания текст искам да отбележа, че транспонирането на новата Директива 2010/31/ЕС за енергийните характеристики на сградите в Законодателството ни предстои до края на 2011 г.. Това ще доведе до сериозна промяна на Закона за енергийната ефективност и съответно други имащи отношение Законови и подзаконови актове. В тази връзка би било добре в т.1.3 да се впише действащата към момента Директива 2002/91/ЕС за енергийните характеристики на сградите, която е транспонирана и да се допълни Директива 2010/31/ЕС , която предстои да бъде въведена в нашето Законодателство.


2. На стр.11 т.1.4 – Избираемост на жилища: « Всякакви дейности за ремонт или реконструкция по операция 1.2 ще имат за цел подобряване на енергийната ефективност, в съответствие с Директива 2010/31/ЕС . Степента на икономия на енергия, енергийната ефективност или използването на възобновяеми енергийни източници ще бъдат важен критерий при избора на проекти.”


Виж.т.1


3. На стр.13 т. 5 :


"ВАЖНО!


Изпълнители от страна на конкретния бенефициент:

Конкретният бенефициент на безвъзмездна финансова помощ следва да възложи изпълнението на дейностите по проектните предложения на изпълнители . Изпълнителите от страна на конкретния бенефициент не са партньори по проектите и изборът им следва да се осъществи съгласно Закона за обществените поръчки и съответните подзаконови нормативни актове.

От така представения текст се разбира, че се вменява ангажимент на бенефициента да възложи изпълнението на дейностите по проектните предложения на изпълнители по реда на ЗОП. "


Съгласно така формулирания текст, бенефициента ще възлага в качеството си на Възложител

на Изпълнители – енергийното обследване и др. дейности и услуги за обновяването на сградния фонд. Не става ясно от Изискванията за кандидатстване, как от името на съсобствениците в етажната собственост, трето лице ще взима решения за каквито и да е услуги или интервенции в имота им, без те пряко да имат контрол върху процеса по дейностите и услугите. Като пример ще дам енергийното обследване и сертифицирането на сградите:


Съгласно чл.17 от новата Директива за енергийните характеристики на сградите - 2010/31/ЕС:


"Държавите- членки гарантират, че

издаването на сертификати за енергийни характеристики на сгради и инспекциите на отоплителните и климатичните инсталации се осъществяват от независими квалифицирани и/или акредитирани експерти, които работят като самонаети лица или са наети на работа в публични органи или частни предприятия.

При акредитирането на експертите се отчита тяхната компетентност


Държавите -членки предоставят на разположение на обществеността информация относно обучението и акредитацията. Държавите-членки правят необходимото, за да предоставят на разположение на обществеността редовно актуализирани списъци на квалифицирани и/или акредитирани експерти или редовно актуализирани списъци на акредитирани дружества, които предлагат услугите на такива експерти"


Съгласно чл.10 на Директивата за енергийните характеристики на сградите - 2002/91/ЕС : Държавите-членки гарантират, че сертифицирането на сгради, съставянето на придружаващите ги препоръки и проверките на котлите и климатичните инсталации се осъществяват от независими квалифицирани и/или акредитирани експерти , които работят като еднолични търговци или са наети на работа в публични или частни предприятия .


Съгласно чл.12 от Директивата за крайно потлебление на енергия - 2006/32/ЕС: "Държавите-членки гарантират наличието на ефективни схеми за изготвяне на енергийни обследвания с високо качество, чиято цел е идентифицирането на потенциалните мерки за повишаване на енергийната ефективност и които се осъществяват независимо , като от тях могат да се възползват всички крайни потребители, включително и по-малките битови, търговски и малките и средни промишлени потребители ."


От избраените текстове става ясна позицията на държавите-членки /чрез експертни становища публикувани за приложението на Директивата за енергийните характеристики на сградите/, че изчисляването на енергийните характеристики на сградите трябва да:




"... Се извършва от квалифицирани и / или акредитирани експерти, чиято независимост се гарантира въз основа на обективни критерии ".



"... [Това] ще допринесе за равни условия по отношение на положените усилия в държавите-членки за спестяване на енергия в сградния сектор и ще внесе прозрачност за бъдещите собственици или потребители по отношение на енергийните характеристики на пазара на Общността собственост ".


За справка : EPBD Buildings Platform > P144_EN_Requirements for experts-Case studies и EPBD Buildings Platform > P145_EN_Requirements for experts-Case studies




След прочетеното е ясно, че принципно е желателно, съгласно Директивите, да се подписват договори за услуги по Закона за енергийната ефективност - енергийно обследване, сертифициране, оценка на съответствието на проектите за ениргийна ефективност, с независими лица от останалия инвестиционен процес - като проектанти, архитекти, строители, консултанти и тн...


Съгласно

Наредба РД-16-1057 от 10 декември 2009 г. за условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради, издаване на сертификати за енергийни характеристики и категориите сертификати:


………………….


Раздел II.


Ред, етапи и дейности на обследването за енергийна ефективност


Чл. 8. (1) Собственикът на сграда или негов представител по чл. 10 и 31 от


Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), наричан по-нататък


"собственик", възлага с писмен договор извършването на обследване за енергийна


ефективност и сертифициране на сградата/сградите на лице по чл. 4, наричано по-


нататък "изпълнител".


(2) За целите на извършване на обследването за енергийна ефективност


собствениците по ал. 1 предоставят на изпълнителя :


1. технически паспорт на сградата;


2. резултатите от извършено обследване/обследвания на сградата, ако има


такива;


3. доклад/и от извършена проверка на водогрейни котли по чл. 27, ал. 1 ЗЕЕ и


климатични инсталации по чл. 28, ал. 1 ЗЕЕ, ако има такива.


(3) За целите на обследването по ал. 2 се предоставят данни за


енергопотреблението за последните три години преди обследването от търговците с


енергия по смисъла на т. 23, § 1 от допълнителните разпоредби на ЗЕЕ.


На основание същата Наредба – собствениците приемат резултатите от обследването, сертификата за енергийни характеристики, както и доклада/и от извършена проверка на водогрейни котли по чл. 27, ал. 1 ЗЕЕ и климатични инсталации по чл. 28, ал. 1 ЗЕЕ, ако има такива. По определен ред собствениците изпращат в Агенцията за енергийна ефективност копия от Сертификата, приемо-предавателния протокол за извършената работа, подписан между тях и изпълнителя, резюмето от доклада и доклада/и от извършена проверка на водогрейни котли по чл. 27, ал. 1 ЗЕЕ и климатични инсталации по чл. 28, ал. 1 ЗЕЕ, ако има такива

4. На стр.16 и 17 т.

5.1.1.1.

Допустими дейности за финансиране по настоящата схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са:


……………………………..

"ВАЖНО!


Интервенциите по сградите, които ще се финансират в рамките на проектното предложение, следва да включват всички енергоспестяващи мерки , предписани в обследването за енергийна ефективност, в т.ч. мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници (където еприложимо), които са необходими на сградата за привеждане в съответствие с нормативните изисквания за енергийна ефективност и тези енергоспестяващи мерки имат оценен пряк екологичен ефект.


Всяка сграда, която бъде одобрена за финансиране в рамките на проекта, може да получи безвъзмездна финансова помощ максимум до 50% (при цялостно обновяване на жилищната сграда) или до 40% (при обновяване на отделни входове от жилищната сграда, т.е. самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост), останалите 50%, съответно 60% от стойността на сградата ще следва да бъдат осигурени от собствениците на многофамилната жилищна сграда със собствени и/или заемни средства. Обследването за енергийна ефективност на всяка сграда ще се финансира изцяло от безвъзмездната финансова помощ по проекта. "



Този текст е неясен. По реда на Закона за енергийната ефективност, енергийното обследване се извършва само на обособена отделна сграда, не на части от сгради. Това значи, че ако един блок има няколко отделни секции, разделени по между си с фуга, то те представляват отделни сгради и се извършва енергийно обследване на тези сгради по отделно, като се изписват по отделно енергоспестяващи мерки. Ако блока има няколко входа не обособени като отделни сгради-енергийното обследване се извършва на целия блок и съответно мерките се предписват за целия блок.


5. Моля да се допълнят текстове, които касаят техническото обследване и изработването на технически паспорти на сградите. Без техническо обследване не би следвало да се извършва обновяване на сградите, особено в случаи където има конструктивни проблеми.



С уважение : Валентина Узунова Управител на Асоциация Високотехнологични енергийни системи


За контакт 0888692437, 02-8401462, 9457423 , aves _ eo @ abv . bg



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enen
Категория: Бизнес
Прочетен: 121193
Постинги: 32
Коментари: 9
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930