Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 08:25 - ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, БЕЗ ПРАВО НА РАЗМИСЪЛ!
Автор: enen Категория: Бизнес   
Прочетен: 3893 Коментари: 0 Гласове:
1



Нормативно Техническите паспорти са уредени в НАРЕДБА № 5 от 28 декември 2006 Г. за техническите паспорти на строежите, издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Обн. ДВ. бр.7 от 23 Януари 2007г., изм. ДВ. бр.38 от 11 Април 2008г., изм. ДВ. бр.22 от 19 Март 2010г.Собствениците на строежите възлагат с договор съставянето на техническите паспорти. При съсобственост на строежа възлагането по ал. 1 може да се извърши от някои от съсобствениците за сметка на всички съсобственици при условията и по реда на § 2 ЗУТ (при смесена собственост - държавна и/или общинска и/или на физически лица, и/или на юридически лица). Техническият паспорт на строежа, в т.ч. енергийният паспорт /ново строителство/ / /сертификата за енергийни характеристики /съществуващи/ на сграда, се съставя в два оригинални екземпляра на хартиен носител, както и на магнитен носител. Техническият паспорт е част от строителните книжа на строежа. Техническият паспорт на съществуващ строеж се съставя въз основа на резултатите от обследването и оценката на строежа, които се извършват по реда на глава трета. Техническият паспорт се актуализира в случаите на основно обновяване, реконструкция, основен ремонт, пристрояване, надстрояване или промяна на предназначението на съществуващ строеж или на част от него преди въвеждането му в експлоатация. Настъпилите промени в състоянието на съществуващ строеж след въвеждането му в експлоатация, като реконструкция, основен ремонт, основно обновяване, промяна на предназначението, включително изпълнение на СМР, за които не се изисква разрешение за строеж, засягащи основните характеристики на строежа по чл. 169, ал. 1 - 3 ЗУТ, се отразяват в техническия паспорт. Оригиналните екземпляри на техническия паспорт на строеж, се предоставят, както следва: по един на възложителя (собственика) на строежа и на органа, издал разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж е издадено от орган по чл. 5, ал. 7 ЗУТ, екземпляр от техническия паспорт на строежа се предоставя и на органа по чл. 5, ал. 5 ЗУТ. Собственикът на строежа е длъжен да съхранява отговорно техническия паспорт и да спазва всички предписания отразени в него. За съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж се извършва обследване за установяване на техническите му характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1 - 3 ЗУТ. Обследване на съществуващ строеж може да се извърши и по всяко време при експлоатацията му по желание на собствениците или по искане на контролните органи.  
Обследването на строежите е техническо и енергийно:
  Техническото обследване включва: Анализ, оценка и предписания за необходимите (неотложни ) мероприятия по Общата устойчивост на носещата конструкция на сградата – Извършени вътрешни преустройства; свързани/засягащи носещи елементи на конструкцията; (с използване на безразрушителни методи на обследване) . Анализ, оценка и предписания за необходимите (неотложни) мероприятия по   външните и вътрешните общи части на сградата - Покрив (изолация, обшивки, отводняване); Цокъл сграда; Настилки около сградата; Вход сграда (входна врата, входна козирка, рампа за достъпна среда); Стълбищна клетка и етажни площадки. Дограма (подробно описание на състоянието на дограмата, извършена подмяна на дограма като вид и местоположение, остъкляване на тераси (местоположение и вид).
Анализ, оценка и предписания за необходимите (неотложни) мероприятия за ВиК инсталации
водопроводна инсталация
– топла и студена вода (вертикални и хоризонтални щрангове -включително описания на извършени до момента ремонтни дейности (вкл. за отделните апартаменти); общи спирателни кранове и хоризонтални части на водопроводната инсталация до границите на отговорност на експлоатационните дружества ;
канализация – вертикални и хоризонтални части – състояние и описание на извършените до момента ремонтни работи;
Анализ, оценка и предписания за необходимите (неотложни) мероприятия за ел инсталацията на сградата - Сградно ел табло; ел инсталации в общите части на сградата; мълниезащитна уредба ; асансьор;
Анализ, оценка и предписания за необходимите (неотложни) мероприятия за ОВК системите;

Енергийно обследване и издаване на сертификат за енергийните характеристики на сградите, което включва:
Детайлното обследване включва изпълнението на следните основни етапи и дейности:
а/ подготвителен етап, обхващащ:
• оглед на обекта;
•събиране и обработка на първична информация за функционирането на обекта и разходите за енергия за предходен период от време (възможно най-дълъг период).
б/ установяване енергийните характеристики на обекта, при което се извършва:
• анализ на съществуващо състояние и енергопотребление;
• енергийни баланси, определяне на базовата линия на енергопотребление;
• събиране на подробна информация за енергопреобразуващите процеси и системи чрез оглед и измерване (ако съществуват такива);
• обработване и детайлизиран анализ на данните;
• анализ на съществуващата схема на управление на енергопотреблението;
• определяне на енергийните характеристики на обекта и потенциала за тяхното подобряване;
в/ разработване на енергоспестяващи мерки:
• разработване на мерки за намаляване на енергийните разходи;
• остойностяване на мерките по окрупнени показатели, определяне на годишния размер на енергоспестяването, подреждане на мерките по показател “срок на откупуване” или друг специфичен показател;
• съгласуване и избор на варианти от мерки и подробно остойностяване на вариантите;
• определяне на годишния размер на енергоспестяването за всеки вариант с отчитане взаимното влияние на отделните мерки;
• технико-икономически и екологичен анализ за вариантните решения по показатели:
-нетна сегашна стойност
-срок на изплащане
-вътрешна норма на възвръщаемост
-индекс на нетната сегашна стойност
-годишно количество намалени вредни емисии;
• предложение на план за въвеждане на избраните мерки в експлоатация;
• разработване на показатели и процедура за мониторинг на ефекта от въвеждане на мерките в експлоатация;
г/ подготвяне и представяне на доклад за резултатите от обследването.

Изготвяне на заключителен доклад включващ :
Анализ и оценка на съответствието на сградата с проектните нормативни изисквания
Обема и съдържанието на необходимите (неотложни) мероприятия за привеждане сградата в съответствие с проектните нормативни изисквания.

Срока за започване изпълнението на мерките предписани в техническото и енергийното обследване е двугодишен по реда на Закона за управлението на етежната собственост и тригодишен в Закона за енергийната ефективност.  Срока за изпълнението на мерките е задължителен !

Особено важно е да се знаят от всеки собственик на имот следните текстове от Преходните и Заключителни разпоредби на Наредба №5:
§ 2. (1) Техническите паспорти на съществуващи строежи - държавна и общинска собственост, се съставят в срок до 31 декември 2011 г.
(2) Техническите паспорти на съществуващи строежи, с изключение на строежите по ал. 1, се съставят в следните срокове в зависимост от категорията им:
1. от първа категория - до 31 декември 2008 г.;
2. от втора категория - до 31 декември 2010 г.;
3. от трета категория - до 31 декември 2012 г.;
4. от четвърта категория - до 31 декември 2014 г.;
5. от пета категория - до 31 декември 2016 г.
(3) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2008 г.) Сроковете по ал. 2, т. 1 и 2 се отнасят за сградите и съоръженията с основно производствено или технологично предназначение, когато то е определено с нормативен акт. Техническите паспорти на сгради и съоръжения със спомагателно, второстепенно или обслужващо предназначение се съставят в сроковете за съответните категории строежи.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 38 от 2008 г.) За съществуващите строежи по ал. 1 и 2, на които по време на строителството е упражняван строителен надзор (за строежите, започнати след 1 септември 1999 г.) и които са въведени в експлоатация преди влизане в сила на наредбата, техническият паспорт може да се състави, без да се извършва обследване на строежа по глава трета, ако:
1. лицето, на което е възложено да състави паспорта, удостовери, че строежът съответства на одобрената проектна (екзекутивна) документация и на разрешението за ползване (удостоверението за въвеждане в експлоатация);
2. техническият паспорт се съставя в срок до две години от влизане в сила на наредбата.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 38 от 2008 г.) Областните управители и общинските съвети одобряват график за изработване на техническите паспорти на строежите по ал. 1 и заявяват необходимите разходи за утвърждаване със Закона за държавния бюджет за съответната година, съответно с общинския бюджет, приет по реда на Закона за общинските бюджети.
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 38 от 2008 г.) След изтичане на сроковете по ал. 2 кметът на общината възлага съставянето на технически паспорти на строежите, за които те не са съставени, за сметка на техните собственици, като за извършените разходи общината се снабдява с изпълнителен лист за събиране на вземането съгласно § 2, ал. 1 ЗУТ.
(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 38 от 2008 г.) Кметовете на общини в сроковете по ал. 2 ежегодно организират разяснителна кампания в населените места на територията на съответните общини за изработване на технически паспорти на строежите. В началото на последната година от определения срок по ал. 2 кметът на общината издава предписание до всеки собственик на строеж, за който не е съставен технически паспорт.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enen
Категория: Бизнес
Прочетен: 120789
Постинги: 32
Коментари: 9
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930