Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2010 09:17 - ПОМОЩ!!!!!! ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ !!! Първа част:
Автор: enen Категория: Бизнес   
Прочетен: 3428 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2011 13:18


Енергийната ефективност е бездънна яма от информация, права и задължения. Лошо за редовия гражданин и бизнеса е, че нормативите, които касаят енергийната ефективност са разписани в много документи, разпокъсани са, има противоречие между тях и глобите са високи. От една страна е информационната завеса върху същността на правата на гражданите по Закона за енергийната ефективност, като правото на всеки закупил недвижима собственост при изповядване на сделката да получи енергиен паспорт или сертификат за енергийните характеристики на сградата съгл. чл.20 и 21 от същия Закон. Енергийния паспорт се получава при закупуване или наемане на имот, който представлява ново строителство по силата на ЗУТ. По ирония на съдбата и за разлика от целия европейски съюз ние в България си имаме лобита защитаващи лошото и некачествено строителство. Тези лобита, на върха на които са няколко чиновника от МРРБ, МИЕТ, Агенцията за енергийна ефективност, ДНСК, Технически университет София, обрекоха българския потребител на бъдещи страдания и невъзможност да изпълняват задълженията си по Закона за енергийната ефективност. Те сътвориха следната схема за новопостроени сгради:

1. Преди въвеждане в експлоатация на строежа, Консултанта по строителството /надзорната фирма/ трябва да издаде енергийния паспорт. Този паспорт често се пише безотговорно и на коляно, тъй като надзорните фирми не могат да изчисляват показателите, които се получават при изследване и моделиране на сградата по реда на специалните наредби. Интересното е, че много малко от надзорните фирми знаят, че след третата година от въвеждането в експлоатация,  трябва да се извърши сертифициране на сградата. Това сертифициране се прави след енергийно обследване, което от своя страна установява дали показателите в енергийния паспорт са заложени правилно. Ако има разлика, която е над 5-10 %, се сезира Агенцията за енергийна ефективност и следват санкции...... . за надзора, който е съставил енергийния паспорт.

2. Другото уникално решение на нормотворците ни е, че между третата и шестата година от въвеждане в експлоатация на сградата, първоначалния инвеститор, който е взел разрешението за строеж, е задължен да поръча и заплати на фирма - енергиен одитор от списъка на Агенцията за енергийна ефективност, енергийно обследване и сертифициране на сградата. Какво ще правят гражданите, които не знаят че всеки момент те трябва да знаят къде е техния инвеститор и не е ли вече фалирал..... за да го намерят още след третата година и да изискват от него да си изпълни ангажиментите по закон. Ами ако това не го направят до края на петата година, а се окаже че има проблеми в сградата - лоша изолация, лоша дограма, липса на изолации, течове и тн., как ще предявят претенциите си ?!  На петата година изтичат гаранционните задължения на инвеститора. От друга страна инвеститорите не знаят, че имат подобни задължения, тъй като никой не им ги е казал, а те не са прочели Закона за енергийната ефективност, защото някой им е казал, че това са глупости и не са задължителни ангажименти........ Ако не намерите инвеститора или той не желае да изпъне закона, какво правят собствениците на въпросната сграда?! Те ли трябва да платят обследването, като сградата трябва да има сертификат?

Смехотворно е, че трябва да си пишем подобни съвети и сами да се предпазим от нехайната администрация, която трябва да ни предпазва от незаконосъобразни и безотговорни действия на надзорници, инвеститори и строители...........

3. СЪВЕТИ: Изисквайте от инвеститорите задължително - докладите от оценката за съответствие на проектите за енергийна ефективност, докладите от анализа на съответствието на изпълнените инвестиционни проекти за съответствието им с изискванията за енергийна ефективност / може и друго наименование, но това е доклад в резултат на който е написан енергийния паспорт/, енергийния паспорт на сградата.
 
Изисквайте от инвиститорите да подпишат със собствениците на новозакупените или наети имоти споразумение, договор или нотариално заверена декларация, че на дата "Х" ще изпълнят ангажиментите си по Закона за енергийната ефективност.

Не подписвайте в никакъв случай документите за придобиването на имота пред нотариус, преди да прочетете горните документи и да се убедите във верността им !!!!!!!!!!!

Ако ползвате агенция за недвижими имоти изисквайте от нейните представители да ви предоставят  документите, те трябва да разполагат с тях за да предлагат имота и да са сигурни в качествата му. Като допълнение ще отбележа, че енергиен паспорт на сградата трябва да е изготвен по желание на инвеститора още на инвестиционен проект, така че от агенциите изисквайте енергийния паспорт и доклада от оценката за съответствие за енергийна ефективност, задължително, ако ще сключвате сделка  "на зелено".

Много внимавайте и изисквайте и енергийния паспорт и доклада преди въвеждането на сградата в експлоатация, независимо, че са ви предоставили енергийния паспорт, съставен на фаза инвестиционен проект! Практиката ни показва, че много рядко инвеститорите изпълняват на 100 процента планираното строителство в инвестиционния проект.

Ако пренебрегнете съвета ми и не видите въпросните енергиен паспорт и доклад/и, сами се обричате на "евентуални" сериозни финансови проблеми в последствие - голям разход на енергия, течове и т.н..

Ако има интерес ще продължа и с втора част, която касае съществуващите сгради, освобождаването от данък сгради, как се извършва реконструкция и модернизация. Какво да не правим и да правим, ако ни предлагат САНИРАНЕ !!!!!!!!



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enen
Категория: Бизнес
Прочетен: 120644
Постинги: 32
Коментари: 9
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031